Katodik Koruma Ölçümü

 

Katodik Koruma Ölçümü, Periyodik Kontrolü, Muayenesi ve Raporlanması

Metaller su veya hava ile temas ettikleri zaman korozyona uğrar. Bu durum özellikle suyun içinde bulunan veya toprağın altındaki metal borular için ciddi bir risk teşkil etmektedir. Bu boruların yapıldığı maddenin herhangi bir korozyona uğramaması adına çok sayıda koruma yöntemi geliştirilmiştir. Katodik koruma yöntemleri en fazla, petrol sondaj kulelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca gemilerin yüzeylerinin paslanmasını önlemek için de katodik koruma uygulanmaktadır. Katodik korumayı, bir metal koruma yöntemi olarak da tanımlayabiliriz.

Katodik koruma, esasen elektriksel bir sistemdir. Korunmak istenilen metal yapı, elektrokimyasal bir hücrenin katodu haline getirilir. Bu şekilde metal yüzeyde yürümekte olan anodik reaksiyonlar durdurulur. Bu durum metale katodik yönde bir dış akım uygulanarak sağlanır. Kısaca katodik koruma, metal yapıları, bulundukları ortam içinde elektrokimyasal yollarla korozyondan koruma işlemidir. Bu yöntemi uygulanırken, korozyonu kontrol altına almak için elektrik akımına ihtiyaç duymaktadır. Elektrik akımı kesildiği anda metal yapı korozyona uğramaya devam edecektir. Bu sebeple, katodik koruma sisteminin belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve olası arıza durumlarına derhal müdahale edilmesi gerekmektedir.

Periyodik ölçüm merkezi, uzman mühendisleri ve teknik elemanları ile aşağıda belirtilen alanlarda katodik koruma muayeneleri ve ölçümleri gerçekleştirmektedir.

  • Boru hatları: doğal gaz, deniz dibi, atık su, içme suyu, petrol ve benzeri boru hatları
  • Deniz araçları: gemiler, deniz otobüsleri, yatlar, feribotlar, denizaltılar, şamandıralar, liman, kazık ayakları, platformlar, iskele ve benzeri deniz araçları
  • Tanklar: Yer altı LPG ve akaryakıt, yer üstü akaryakıt tankları, içme su depolama tankları, atık su tankları ve benzeri tanklar
  • Su sistemleri: termosifonlar, soğutma ve ısıtma sistemleri, buhar kazanları, boiler tankları ve benzeri su sistemleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, ilgili diğer yönetmeliklerde ve standartlarda başka bir süre öngörülmemiş ise, yılda en az 1 (bir) kez katodik koruma muayene ve ölçümlerinin yaptırılması gerekmektedir.

Periyodik ölçüm merkezi yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılan katodik koruma ve elektriksel teknik ekipmanların periyodik ölçüm ve kontrolleri, bu cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Periyodik ölçüm merkezi, 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm katodik koruma ölçümleri ve diğer elektriksel ölçümlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Periyodik ölçüm merkezi tarafından periyodik muayene ve kontrol işlemlerinin gerçekleştirildiği katodik koruma ölçümleri sırada dikkate alınacak temel standartlar şu şekildedir;

  • TS 5141 EN 12954 Katodik koruma – Gömülü veya suya daldırılmış metalik yapılar için – Boru hatları için genel prensipler ve uygulama
  • TS EN 13636 Gömülmüş metalik tanklar ve ilgili boru sisteminin katodik korunması
  • TS EN ISO 15711 Boyalar ve vernikler – Deniz suyuna maruz kaplamalarının katodik ayrılmaya direncinin tayini
  • TS EN ISO 12696 Beton içindeki çeliğin katodik koruması
  • TS EN 16222 Gemi gövdelerinin katodik koruması
  • TS EN ISO 13174 Katodik koruma – Liman tesisleri için
  • TS EN 16299 Toprak veya taban ile temasa dayanan toprak depolama tankı üzerinde Dış yüzeylerin katodik koruması